Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Το ταχύτερο τρένο στον κόσμο εγκαινίασε η Κίνα

Χίλια χιλιόμετρα σε τρεις ώρες

Πεκίνο: Η ταχύτερη σιδηροδρομική σύνδεση του κόσμου, μια υπερταχεία που κινείται με μέση ταχύτητα 350 χιλιομέτρων ανά ώρα, εγκαινιάστηκε το Σαββατοκύριακο ως τμήμα μιας γραμμής που θα συνδέει τελικά το Γκουαγκζού, έναν εμπορικό κόμβο στα νότια της Κίνας, με την πρωτεύουσα Πεκίνο.Η υπερταχεία καλύπτει την απόσταση των 1.069 χιλιομέτρων από το Γκουαγκζού στο Γούχαν σε τρεις ώρες από 10,5 ώρες με το προηγούμενο τρένο της γραμμής, αναφέρει το πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.«Το τρένο μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 394,2 χλμ/ώρα» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών. Η μέση ταχύτητα για τις ιαπωνικές υπερταχείες είναι τα 243 χλμ/ώρα.Η Κίνα είχε πάντως εγκαινιάσει το 2004 ένα ακόμα ταχύτερο τρένο που βασίζεται στη νεώτερη τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης (maglev) με μέγιστη ταχύτητα γύρω στα 500 χλμ/ώρα. Όμως η γραμμή, ανάμεσα στο αεροδρόμιο και τον κεντρικό σταθμό της Σαγκάης, έχει μήκος μόλις 20 χλμ και περιορίζει τη μέση ταχύτητα κάτω από τα 250 χλμ/ώρα.Το Πεκίνο συνεχίζει τώρα την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αυξήσει το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου από τα 86 στα 120 χιλιάδες χιλιόμετρα και να το καταστήσει έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά των ΗΠΑ.Το δίκτυο θα βασίζεται σε τεχνολογία που αναπτύσσεται σε συνεργασία με ξένες εταιρείες όπως η Siemens, η Bombardier και η Alstrom.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Προειδοποίηση για το γιγαντιαίο παγόβουνο....

Οι αρχές της Αυστραλίας εξέδωσαν προειδοποίηση για ένα γιγάντιο παγόβουνο που βρίσκεται 1.700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αυστραλίας.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τεράστιο αυτό κομμάτι πάγου που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική πριν από μια δεκαετία και πλέει βόρεια, εντοπίστηκε μέσω δορυφόρου.
«Προειδοποιήσαμε τους ναυτικούς στις 9 Δεκεμβρίου ότι ένα παγόβουνο πλέει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από τις ακτές τις νοτιοδυτικής Αυστραλίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας στην οποία προστίθεται ότι το παγόβουνο έχει εμβαδόν 140 τμ.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το παγόβουνο, που ονομάζεται Β17Β, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κατακερματιστεί όταν φτάσει σε πιο ζεστά ύδατα σε εκατοντάδες μικρότερα κομμάτια, τα οποία επίσης θα είναι επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα.
Σύμφωνα με τον ειδικό Νιλ Γιάνγκ ένα τέτοιο παγόβουνο, δύο φορές μεγαλύτερο από το Χονγκ Κονγκ, δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή από τον 19ο αιώνα.
Ο επιστήμονας προειδοποίησε επίσης ότι το φαινόμενο αυτό θα εμφανίζεται τα επόμενα χρόνια όλο και πιο συχνά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων των θαλασσών.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μικροί εγκέφαλοι επιλύουν μεγάλα προβλήματα

Τα έντομα μπορεί να έχουν μικροσκοπικούς εγκεφάλους αλλά μπορούν να εκτελέσουν πραγματικά εντυπωσιακές νοητικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μελετών, κάποια έντομα μπορούν να μετρήσουν, να κατηγοριοποιήσουν αντικείμενα, ακόμα και να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα -και όλα αυτά με έναν εγκέφαλο που έχει το μέγεθος της κεφαλής μίας καρφίτσας.
Παρά τις πολλές προσπάθειες για σύνδεση του όγκου του εγκεφάλου ενός ζώου με το βαθμό της ευφυΐας του, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον πως αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι η πολυπλοκότητα των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Η μελέτη αυτών των συνδέσεων -που είναι πιο εύκολη στους μικρούς εγκεφάλους- ενδεχομένως να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι, μεταξύ αυτών και ο ανθρώπινος.
Εάν κατανοήσουν πως λειτουργεί ο σχετικά μικρός αριθμός κυττάρων για να επεξεργαστούν πολύπλοκες έννοιες, τότε ίσως να μπορέσουν να δημιουργήσουν «εξυπνότερους» υπολογιστές, που θα πραγματοποιούν κάποιες από αυτές τις λειτουργίες.
«Το ερώτημα είναι: Εάν τα έντομα μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιες λειτουργίες με τόσο μικρούς εγκεφάλους, γιατί χρειάζεται να έχουμε μεγαλύτερους εγκεφάλους;» αναρωτιέται ο Lars Chittka, που παρουσίασε τα επιχειρήματά του μαζί με τον συνάδελφό του, Jeremy Niven, στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. «Το μεγαλύτερο δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.»
Επειδή είναι ευφυή ζώα με μεγάλους εγκεφάλους, οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν πως οι μεγάλοι εγκέφαλοι είναι και ευφυέστεροι. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν βρει ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη, σύμφωνα με τον Chittka. Οι μελέτες που έχουν καταλήξει σε αυτούς τους συσχετισμούς είναι όλο προβλήματα. «Εάν κάνει κάποιος πολλές μετρήσεις, στο τέλος θα βρει μία που να δείχνει πως υπάρχει συσχετισμός.»
Από την άλλη, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως το συνολικό μέγεθος δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη του εγκεφάλου. Στους ανθρώπους, τα άτομα που έχουν μεγαλύτερο κεφάλι δεν έχουν και υψηλότερο δείκτη ευφυΐας. Οι φάλαινες, των οποίων ο εγκέφαλος ζυγίζει πάνω από 9 κιλά και έχουν πάνω από 200 δις νευρώνες, δεν είναι εξυπνότερες από τους ανθρώπους, των οποίων ο εγκέφαλος ζυγίζει μόλις 1,360 γραμμάρια και έχει 85 δις νευρώνες.
Αντί να συμβάλλουν στην ευφυΐα, οι μεγάλοι εγκέφαλοι απλά βοηθούν στην υποστήριξη των μεγαλύτερων σωμάτων, που έχουν μεγαλύτερους μύες να συντονίσουν και λαμβάνουν περισσότερες αισθητικές πληροφορίες. Όπως και με τους υπολογιστές, ο Chittka υποστηρίζει πως το μέγεθος του εγκεφάλου απλά προσφέρει μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης, ενώ απαιτείται περισσότερη ενέργεια για την υποστήριξή του.
Σε μικρότερη κλίμακα, οι επιστήμονες προσπερνούν πλέον την ιδέα ότι οι ακρίδες, τα μυρμήγκια, οι μέλισσες και άλλα έντομα είναι απλές μηχανές που ανταποκρίνονται σε διάφορες καταστάσεις με προβλέψιμους τρόπους, όπως υποστηρίζει η Sarah Farris, εξελικτική νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, στο Μόργκανταουν. Η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνει πως τα έντομα μπορούν για την ακρίβεια, να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως των καταστάσεων.
Οι μέλισσες, που απετέλεσαν το επίκεντρο της μελέτης του Chittka, έχουν μικροσκοπικούς εγκέφαλους με λιγότερους από ένα εκατομμύριο νευρώνες. Εντούτοις, τα έντομα μπορούν να κατηγοριοποιήσουν τα σχήματα ως συμμετρικά ή ασύμμετρα. Μπορούν να επιλέξουν αντικείμενα, βασιζόμενα στην έννοια του «ίδιου» και του «διαφορετικού». Μπορούν, επίσης, να μάθουν να σταματούν να πετούν μετά από έναν ορισμένο αριθμό οροθεσιών, παρά μετά από μία συγκεκριμένη απόσταση.
Τα μυρμήγκια και οι μέλισσες είναι γνωστό ότι έχουν πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα. Μαζί με άλλα έντομα, μπορούν να κινηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να επικοινωνήσουν ή να μετακινηθούν.
Οι μέλισσες, για παράδειγμα, μπορούν να τσιμπήσουν με το κεντρί τους, να ψάξουν για τροφή, να φυλάξουν το μελίσσι και να κουνήσουν τα φτερά τους για να κάνουν αέρα, μαζί με άλλες 50 και πλέον συμπεριφορές. Το πλήθος των συμπεριφορών, που έχουν τα έντομα, ξεπερνά ακόμα και αυτό των σπονδυλωτών.
«Είναι εκπληκτικά έξυπνες,» προσθέτει ο Chittka. «Ίσως να μας προκαλεί τόση εντύπωση γιατί πιστεύουμε πως οι μικροί εγκέφαλοι δεν μπορούν να κάνουν τόσο περίπλοκα πράγματα.»
Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως ελάχιστες εκατοντάδες νευρώνες είναι αρκετοί για τη λειτουργία του μετρήματος, ενώ κάποιες χιλιάδες μπορούν να υποστηρίξουν την αντίληψη. Οι μηχανικοί ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους την πληροφορία για να σχεδιάσουν προγράμματα, που θα μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα από διαφορετικές γωνίες, αποστάσεις και συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι μέλισσες, αλλά ακόμα δεν μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές.
«Το να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο λειτουργεί ένα έντομο και παρουσιάζει περίπλοκες συμπεριφορές, έχοντας έναν εγκέφαλο εκατομμύρια φορές μικρότερο από τον ανθρώπινο, διευκολύνει να οραματιστούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κι εμείς κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές,» σημείωσε η Farris.
«Είναι υπέροχο να βλέπεις πως επιτέλους τα έντομα συγκρίνονται ισάξια με τα σπονδυλωτά। Μπορεί να έχουν μικρότερους εγκεφάλους αλλά οι εγκέφαλοί τους είναι αρκετά περίπλοκοι για να εκτελούν τέτοιες λειτουργίες.»

Share on Facebook

CERN: Ξανά σε λειτουργία ο LHC

Μία πρώτη δέσμη πρωτονίων διέτρεξε χωρίς προβλήματα και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν το μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο οποίος τέθηκε την Παρασκευή ξανά σε λειτουργία έπειτα από μία διακοπή 14 μηνών εξαιτίας σοβαρής βλάβης, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN).
«Μία δέσμη, η οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη χθες (σ.σ. Παρασκευή) στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) που αναμένονται το 2010», αναφέρει το CERN σε ανακοίνωσή του.
Περίπου στις 16:00 της Παρασκευής (17:00 ώρα Ελλάδας) το CERN, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC, προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές έγχυσης μορίων πρωτονίων. Η κυκλοφορία μίας δέσμης σωματιδίων στη διάρκεια μερικών λεπτών είχε προβλεφθεί αρχικά για τις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου.
Καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης. «Είναι θαυμάσιο να βλέπεις να κυκλοφορούν και πάλι πρωτόνια στον LHC», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόιερ.
«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να αρχίσουμε να κάνουμε φυσική, αλλά αυτό το ξεκίνημα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε ο Χόιερ.
Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, που κατασκευάσθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ως στόχο να επιτρέψει την εξέλιξη της γνώσης ως προς τη σύσταση της ύλης και του σύμπαντος.
Ο επιταχυντής υπέστη δύο διαδοχικές βλάβες λίγες ώρες μετά την πανηγυρική έναρξη της λειτουργίας του στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. Η πρώτη βλάβη παρουσιάσθηκε λιγότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη του μεγάλου πειράματος και η δεύτερη, που κρίθηκε σοβαρή, στις 19 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή. Έκτοτε το CERN ασχολείται με την αποκατάσταση των ζημιών, εγκαθιστώντας νέα συστήματα ασφαλείας κατά μήκος του τούνελ, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δώδεκα χρόνια και απασχόλησε 7.000 φυσικούς.


ΑΝΤ1
Παρασκευή 12:01, ανανέωση: Σάββατο 10:28

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τα μυστικά μιας χαμένης ελληνικής πόλης


 Τα μυστικά μιας χαμένης πόλης, που ενδεχομένως να ενέπνευσε έναν από τους μεγαλύτερους μύθους παγκοσμίως -το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας- αναδύθηκαν από τα βάθη της θάλασσας στη νότια Ελλάδα.

Μετά από εξερεύνηση μίας ομάδας Άγγλων και Ελλήνων αρχαιολόγων και θαλάσσιων γεωλόγων, και γνωστή με την ονομασία Παυλοπέτρι, η βυθισμένη πόλη πιθανολογείται ότι έχει ηλικία 5.000 ετών, ενώ το μέγεθος και ο πλούτος της σε λεπτομέρεια είναι άνευ προηγουμένου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο,» δήλωσε ο Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποβρύχιας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ. «Υπάρχουν ερείπια που χρονολογούνται από το 2800 μέχρι το 1200 π.Χ., πολύ πριν τις δοξασμένες εποχές της αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχουν αρχαιότερες βυθισμένες περιοχές ανά τον κόσμο, αλλά καμία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οργανωμένη πόλη, όπως είναι αυτή, και αυτό είναι που την κάνει και μοναδική.»
Η βυθισμένη πόλη, που καταλαμβάνει έκταση 3.000 τετραγωνικά μέτρα στο βυθό του ωεκανού, βρίσκεται ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου και πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ. Αν και ανακαλύφθηκε πρώτη φορά από έναν Βρετανό ωκεανογράφο, πριν από περίπου 40 χρόνια, φέτος κατάφεραν οι θαλάσσιοι γεωλόγοι, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, να μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα ερείπια.
Τα ευρήματά τους ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Χάρη στη μετακινούμενη άμμο και ένα κόλπο που προστατεύει την πόλη, η εξερεύνηση έφερε στο φως έναν κόσμο από κτίσματα, αυλές, δρόμους, θαλαμωτούς λίθινους τάφους και εκκλησίες. Επιπλέον, ο βυθός ήταν γεμάτος με χιλιάδες θραύσματα κεραμικών αγγείων.
«Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από το τέλος της λίθινης εποχής, γεγονός που δείχνει ότι η πόλη κατοικείτο πριν από 5.000 χρόνια, δηλαδή τουλάχιστον 1.200 χρόνια νωρίτερα απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα,» υποστήριξε ο Χέντερσον, ο οποίος ήταν και ένας από τους συντονιστές της υποβρύχιας έρευνας.
«Οι έρευνές μας έδειξαν ακόμα πάνω από 9.000 τετραγωνικά μέτρα νέων κτηρίων. Αυτό όμως που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν η ανακάλυψη ενός πιθανού μεγάρου, μίας μνημειώδους κατασκευής με έναν τεράστιο ορθογώνιο προθάλαμο, στοιχείο που δείχνει και αυτό με τη σειρά του πως στην πόλη διέμενε μία ελίτ, ανεβάζοντας αυτομάτως το στάτους της πόλης.»

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υποθαλάσσια πόλη μέχρι στιγμής, αυτή εδώ δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένη η Μυκηναϊκή κοινωνία.
«Είναι ένα σημαντικό στοιχείο γιατί εξαιτίας της βύθισής της, η πόλη δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ,» σημειώνει ο Ηλίας Σπονδύλης, επίσης ένας από τους συντονιστές της έρευνας και επικεφαλής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων της Ελλάδας. «Είναι σαν να έχει παγώσει μία στιγμή του παρελθόντος.»


Οι θαλάσσιοι γεωλόγοι καλούνται να βρούνε τα αίτια που οδήγησαν στη βύθιση της πόλης. Κάποιες από τις θεωρίες υποστηρίζουν πως είτε ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας, είτε υποχώρησε το έδαφος εξαιτίας των σεισμών, είτε βυθίστηκε από κάποιο τσουνάμι.
«Ο συνδυασμός των δύο πρώτων θεωριών είναι το πιο πιθανό σενάριο,» υποστηρίζει ο Δημήτρης Σακελλαρίου από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. «Είναι πραγματικά εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη. Δεν δείχνει μόνο πως ζούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, αλλά έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για τους φυσικούς επιστήμονες, καθώς τα νερά γύρω από την πόλη είναι πολύ ρηχά.»
Οι κάτοικοι της Νεάπολης είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη αυτή. «Οι παλαιότερες γενιές πάντα έλεγαν ότι κάτι υπήρχε εκεί αλλά κανείς δεν είχε ιδέα για το μέγεθός του,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Νεάπολης, Γιάννης Κουσούλης.
Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μία βυθισμένη πόλη στην Ελλάδα και η οποία προηγείται χρονολογικά της εποχής που ο Πλάτωνας έγραψε την αλληγορική του ιστορία για τη βυθισμένη Ατλαντίδα.
«Η Ατλαντίδα ήταν ένας μύθος αλλά είναι ένας μύθος που συντηρεί για χρόνια τις υποβρύχιες εξερευνήσεις,» δήλωσε ο κύριος Σακελλαρίου. «Λιγότερο από το 1% του βυθού των ωκεανών σε όλο τον κόσμο έχει εξερευνηθεί. Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα εκεί κάτω που περιμένουν από εμάς να τα ανακαλύψουμε.»

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ανακαλύφθηκε η πρώτη φυτοφάγος αράχνη στον κόσμο


Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό μια αράχνη, η οποία είναι η μόνη γνωστή μέχρι σήμερα ανάμεσα στα περίπου 40.000 είδη σαρκοβόρων αραχνών, η οποία είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγος.
Η αράχνη, με την επιστημονική ονομασία Bagheera kiplingi, τρέφεται κυρίως με πρωτεϊνούχα πολύ θρεπτικά φύλλα από άγρια φυτά ακακίας και δεν χρειάζεται να φτιάχνει ιστό για να «τυλίξει» τα θύματά της. Μάλιστα χρησιμοποιεί το δίχτυ του ιστού για πιο «ειρηνικές» δραστηριότητες, καθώς οι μητέρες αράχνες φτιάχνουν με αυτό μια φωλίτσα για τα παιδιά τους.
Η αράχνη έχει μήκος πέντε έως έξι χιλιοστών, είναι πολύ γρήγορη, ικανή για μεγάλα άλματα και διαθέτει εξαίσια όραση. Είναι επίσης ιδιαίτερα επιδέξια να αποφεύγει τα επιθετικά μυρμήγκια που συμβιούν πάνω στα δέντρα της ακακίας και τα προστατεύουν από επιδρομείς που επιβουλεύονται τα φύλλα της, όπως η συγκεκριμένη αράχνη.
Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Κρίστοφερ Μίχαν του πανεπιστημίου Βιλανόβα των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το BBC, το Νew Scientist και το βρετανικό Τύπο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η μόνη γνωστή αράχνη που σκοπίμως αναζητά την τροφή της στα φύλλα των δέντρων και η διατροφή της είναι σχεδόν πλήρως φυτοφαγική (αν και, κατά διαστήματα, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να φάει μικρές προνύμφες μυρμηγκιών). Πάντως η διατροφή της εκτιμάται ότι είναι κατά 90% φυτοφαγική. Ορισμένες άλλες αράχνες (γύρω στα 40 - 50 είδη) απλώς περιστασιακά συμπληρώνουν την κρεατοφαγική διατροφή τους με λίγο νέκταρ λουλουδιών ή γύρη.
Σύμφωνα με τους βιολόγους, οι οποίοι εξεπλάγησαν με την ανακάλυψη, επειδή μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι η φυσιολογία των αραχνών δεν τους επέτρεπε να είναι φυτοφάγες, ο ανταγωνισμός στους τροπικούς είναι έντονος, συνεπώς αν ένας οργανισμός κάνει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, έχει ένα εξελικτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, επειδή τα φυτά της ακακίας προστατεύονται από τα μυρμήγκια, δεν έχουν τις χημικές άμυνες που διαθέτουν άλλα φυτά, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο στις συγκεκριμένες φυτοφάγες αράχνες να βρουν τροφή από τα φύλλα αυτών των δέντρων.
Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν ότι οι φυτοφάγες αράχνες είναι λιγότερο ανταγωνιστικές μεταξύ τους και πιο συνεργατικές, καθώς υπάρχει αφθονία τροφής στα δέντρα και δεν χρειάζεται να τσακωθούν μεταξύ τους για το ποια θα πρωτοφάει. Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια: η φυτοφαγία έχει αλλάξει άλλη μια παραδοσιακή συνήθεια σε σχέση με τις υπόλοιπες αράχνες. Οι θηλυκές φυτοφάγες δεν τρώνε τους αρσενικούς συντρόφους τους αμέσως μετά τη συνουσία

Νέες εκτιμήσεις της NASA για τον «Άποφι»



Μειώθηκαν οι πιθανότητες πρόσκρουσης του μεγάλου αστεροειδή «Άποφι» στη Γη το 2036, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της NASA, η οποία υποβάθμισε την απειλή.
Ο «Άποφις», ο οποίος έχει μέγεθος όσο περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικά γήπεδα, προσήλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όταν ανακαλύφθηκε το 2004 και χαρακτηρίστηκε δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας, με πιθανότητες που αρχικά εκτιμήθηκαν σε μια στις 45.000 να πέσει πάνω στη Γη στις 13 Απριλίου 2036. Η νέα εκτίμηση κατεβάζει πλέον τις πιθανότητες σε μια στις 250.000, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ.
«Η βελτιωμένη εκτίμηση για την πορεία του αστεροειδή σημαίνει ότι ο «Άποφις» συνιστά μια ευκαιρία να τον μελετήσουμε επιστημονικά και όχι να τον φοβόμαστε», δήλωσε ο Ντον Γιέομανς, διευθυντής στη NASA του γραφείου παρακολούθησης των αντικειμένων που πλησιάζουν τη Γη.
Αρχικά οι αστρονόμοι είχαν εκτιμήσει ότι ο μήκους 270 μέτρων αστεροειδής είχε όχι αμελητέες πιθανότητες (2,7%) να πέσει στη Γη το 2029, αλλά οι κατοπινοί υπολογισμοί απέκλεισαν τελικά αυτή την πιθανότητα, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο «Άποφις», εκείνη την ημερομηνία, θα περάσει σε απόσταση περίπου 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας.

Στο Ισραήλ έφτασε το τσουνάμι από το ηφαίστειο της Σαντορίνης



Η καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που σάρωσε την Ανατολική Μεσόγειο και έφτασε μέχρι τις ακτές του σημερινού Ισραήλ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισραηλινών, Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων.
Η έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας, υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ του 1630 π.Χ και του 1550 π.Χ. και κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό, ενώ μπορεί επίσης να ενέπνευσε τον πλατωνικό μύθο της Ατλαντίδας.
Σύμφωνα με τη νέα διεθνή γεωλογική έρευνα, το τσουνάμι ίσως ήταν τόσο ισχυρό, που ταξίδεψε περίπου 1.000 χλμ. από τη Σαντορίνη για να φτάσει στις πιο μακρινές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, εναποθέτοντας ένα στρώμα φερτών υλών, πάχους άνω των 40 εκατοστών, στις ακτές του σημερινού Ισραήλ.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού "Geology" (Γεωλογία) της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τη θαλάσσια γεω-αρχαιολόγο Μπέβερλι Γκούντμαν-Τσερνόφ του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών στο Εϊλάτ του Ισραήλ.
Οι ερευνητές ερεύνησαν σε βάθος 10- 20 μέτρων στα ανοιχτά της ακτής της Καισάρειας στο Ισραήλ και συνέλλεξαν δείγματα από το βυθό, τα οποία ανέλυσαν. Μέσα σε αυτά βρήκαν στοιχεία για φερτές ύλες και ιζήματα πάχους περίπου 40 εκατοστών, τα οποία εναποτέθηκαν από το τσουνάμι, περίπου την εποχή που εκτιμάται ότι εξερράγη το ηφαίστειο του Αιγαίου.
Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς οι επιστήμονες μελετούσαν το βυθό για να προσδιορίσουν τις αιτίες καταστροφής του αρχαίου λιμανιού της Καισάρειας, πιθανότατα από σεισμούς και τσουνάμι. Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από δύο μεταγένεστερα τσουνάμι (ένα της ρωμαϊκής κι ένα της βυζαντινής εποχής) και τελικά πρόσεξαν ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για ένα ακόμα αρχαιότερο τσουνάμι, που συνέδεσαν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν νέες έρευνες πλησιέστερα στη Σαντορίνη, όπως στην Κρήτη και στις μικρασιατικές ακτές της Τουρκίας. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανόηση του τσουνάμι της Σαντορίνης και της δυνητικής καταστροφικότητας μιας ηφαιστειακής έκρηξης θα βοηθήσουν την καλύτερη προετοιμασία των παράκτιων περιοχών για ένα πιθανό μελλοντικό συμβάν, με δεδομένο ότι οι ακτές της Ανατολικής Μεσογείου είναι πυκνοκατοικημένες και διαθέτουν ευαίσθητες υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Live Science, η Μπέβερλι Γκούντμαν εκτίμησε ότι στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μελλοντικό μεγάλο τσουνάμι στην περιοχή.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://geology.gsapubs.org/content/37/10/943.abstract

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθητές "ταξιδεύουν" στο διάστημα ...

«Ταξίδεψαν» στο διάστημα και δοκίμασαν σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας να μετρήσουν το βάρος αντικειμένων, μίλησαν μ' έναν αστροναύτη και προσπάθησαν να καταλάβουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εργασία σ' ένα περιβάλλον που καμία σχέση δεν έχει με τις συνθήκες στη γη.
Πρόκειται για περίπου 200 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, με αφορμή διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency - ESA) μεταξύ καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Θέμα του ήταν η πρόταση ενός πειράματος που θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα στη γη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να δείξει τις ιδιότητες ενός περιβάλλοντος μικροβαρύτητας. Το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε 100 συμμετοχές, κέρδισε ο Ελληνας Θόδωρος Πιερράτος, καθηγητής στο 2ο Λύκειο Εχεδώρου, στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρότεινε ένα πείραμα που αφορά τη μέτρηση της μάζας ενός αντικειμένου στο διάστημα με ταλάντωση.
«Αν ο αστροναύτης κρεμάσει ένα αντικείμενο σε ελατήριο και μετρήσει την περίοδο ταλάντωσης, γνωρίζοντας τη σταθερά του ελατηρίου- τη σκληρότητά του δηλαδή- τότε μπορεί να υπολογίσει τη μάζα του», ανέφερε στην ομιλία του, στην εκδήλωση, ο κ.Πιερράτος, προτρέποντας τους μαθητές να πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι το πείραμα.
Το ίδιο έκανε, σε ζωντανή σύνδεση από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ο Βέλγος αστροναύτης Frank De Winne, επιδεικνύοντας στους μαθητές την ορθότητα του πειράματος και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Οι μαθητές, στη διάρκεια της εκδήλωσης, απάντησαν και σ’ ένα τεστ ερωτήσεων με θέμα το διάστημα, κερδίζοντας διάφορα δώρα και παρακολούθησαν τη βράβευση των νικητών του διαγωνισμού, με παράλληλες συνδέσεις σ' άλλα τρία ευρωπαϊκά κέντρα επιστημών, στο Μιλάνο, τη Βαρκελώνη και το Μέχελεν Βελγίου.
«Οι συνδέσεις στα αντίστοιχα κέντρα έγιναν με βάση τον τόπο κατοικίας των υπόλοιπων καθηγητών που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό», διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης, Χαράλαμπος Βάρβογλης, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή διαστημική τεχνολογία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στα διαστημικά προγράμματα της ESA.

[ΕRΤ3.GR]

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Στη Σελήνη βρέθηκε το ψυχρότερο μέρος του Ηλιακού Συστήματος



Βαθιά μέσα σε κρατήρες στο νότιο πόλο της Σελήνης, εκεί όπου ο ήλιος ποτέ δεν λάμπει, η θερμοκρασία εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν ξεπερνά τους -240 βαθμούς Κελσίου. Είναι το πιο κρύο μέρος που έχει μετρηθεί στο Ηλιακό Σύστημα, πιο κρύο και από τον μακρινό Πλούτωνα, ανακοίνωσε η NASA.

Οι μετρήσεις προέρχονται από το νέο Σεληνιακό Αναγνωριστικό Δορυφόρο (LRO) της NASA, o οποίος ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα τη δημιουργία του πρώτου πλήρη χάρτη θερμοκρασιών στο φεγγάρι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε κρατήρες του νότιου πόλου (Φαουστίνι, Σουμέικερ, Χάγουορθ) που παραμένουν τυλιγμένοι σε αιώνιο σκοτάδι.

Κανείς όμως δεν περίμενε ότι στη Σελήνη υπάρχουν μέρη πιο κρύα από τον Πλούτωνα, ο οποίος απέχει από τον Ήλιο 30 έως 49 φορές περισσότερο από ό,τι η Γη, και παραμένει κατεψυγμένος γύρω στους -230 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες που κατέγραψε ο LRO στο φεγγάρι είναι μόλις 33 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273,15 βαθμούς Κελσίου).

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι, χάρη στο ακραίο ψύχος, ο νότιος πόλος της Σελήνης θα διατηρεί χρήσιμες πτητικές ουσίες, όπως το νερό και το μεθάνιο, οι οποίες έχουν πια εξαφανιστεί από την υπόλοιπη επιφάνεια του φεγγαριού.

Με την αλλαγή των σεληνιακών εποχών, πάντως, ο νότιος πόλος σύντομα θα ζεσταθεί λίγο, ενώ ο βόρειος θα γίνει λίγο ψυχρότερος.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ο πρώτος πλανήτης με στέρεο έδαφος εκτός του Ηλιακού Συστήματος



O πλανήτης βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο του ώστε θερμαίνεται τους 1.500 βαθμούς (καλλιτεχνική απεικόνιση)
Associated Press

Βαρκελώνη: Οι αστρονόμοι βρήκαν επιτέλους το πρώτο μέρος εκτός του Ηλιακού Συστήματος όπου θα μπορούσε κανείς να σταθεί: ένας πλανήτης λίγο μεγαλύτερος από τη Γη που ανακαλύφθηκε νωρίτερα φέτος αποδεικνύεται τώρα ότι αποτελείται από στερεά πετρώματα και όχι από αέρια.

Από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 330 εξωηλιακοί πλανήτες (γνωστοί και ως εξωπλανήτες), οι περισσότεροι όμως είναι αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας.

Ο πλανήτης Corot-7b, σε απόσταση 500 ετών φωτός, είναι το πρώτο εξωηλιακό σώμα για το οποίο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι βραχώδης, όπως είναι η Γη, ο Ερμής, ο Δίας και η Αφροδίτη στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα.

Χρησιμοποιώντας το ισχυρό τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου στη Χιλή, οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο πλανήτης έχει πενταπλάσια μάζα σε σχέση με τη Γη και διάμετρο περίπου 80% μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητά του είναι συγκρίσιμη με της Γης και επομένως πρέπει να αποτελείται από στέρεα υλικά.

Αν και τα βασικά χαρακτηριστικά του μοιάζουν με του δικού μας πλανήτη, ο Corot-7b είναι αδύνατο να φιλοξενεί ζωή, αφού απέχει από το μητρικό του άστρο μόνο 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, συγκριτικά με τα 150 εκατ. χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Γη από τον Ήλιο.

Η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τόσο μικρή ώστε το έτος του διαρκεί μόλις 20 γήινες ώρες και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι ό,τι πλησιέστερο στη Γη έχουμε βρει μέχρι σήμερα. Απλώς είναι υπερβολικά κοντά στο άστρο του» σχολίασε ο Γερμανός αστρονόμος Αρτι Χάρτζες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο Αστρονομίας στη Βαρκελώνη και θα δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Astronomy and Astrophysics.

Links

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Το Tetris μεταβάλλει τη δομή του εγκεφάλου

Το Tetris φαίνεται πως αυξάνει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMC Research Notes.
Η μελέτη έδειξε πως όταν κάποιος παίζει το παιχνίδι παζλ, τότε συντελούνται δύο ευδιάκριτες μεταβολές στον εγκέφαλο: κάποιες περιοχές έδειξαν μεγαλύτερη αποδοτικότητα (οι μπλε περιοχές στο ανωτέρω διάγραμμα) και κάποιες άλλες περιοχές εμφάνισαν να έχουν πιο παχύ φλοιό, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη περισσότερης φαιάς ουσίας (με κόκκινο χρώμα στο διάγραμμα).
Σύμφωνα με τους γιατρούς που εκπόνησαν τη μελέτη, η επικέντρωση σε μία «απαιτητική οπτικοχωρική ενασχόληση», όπως είναι ο ηλεκτρονικό παιχνίδι Tetris, μπορεί να μεταβάλλει τη δομή του εγκεφάλου και όχι απλά να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Ένα από τα οφέλη αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τον Δρ. Ρίτσαρντ Χάιερ, είναι πως «οι μεταβολές αυτές είναι διαρκείας και γενικεύονται σε άλλες δραστηριότητες,» δίνοντας ως παράδειγμα το ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες, όπως είναι κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια, βοηθούν στην καταπολέμηση της πνευματικής κατάπτωσης, που συντελείται με το πέρασμα των χρόνων.
Το δείγμα, που συμμετείχε στη μελέτη, αποτελούνταν από μία ομάδα έφηβων κοριτσιών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε Μαγνητική Τομογραφία, πριν και μετά από μία 3μηνιαία περίοδο εξάσκησης στο Tetris.

Αν θέλετε να λέγεστε Αιτωλοακαρνάνες "2"

Αν θέλετε να λέγεστε Αιτωλοακαρνάνες "2"
Αναρτήθηκε από agrinionews στις 9/14/2009 12:01:00 πμ

Aναγνώστης μας έστειλε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε:
" Σε προηγουμένη ομότιτλη δημοσίευση μίλησα για τα νερά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και πως είναι επιτακτική ανάγκη σύσσωμος ο Νομός να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους καπηλεύονται το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. ΤΟ ΝΕΡΟ. Link: http://agrinio-news.blogspot.com/2009/05/blog-post_31.html Ορισμένες φορές η δικαίωση των όσων λέει κανείς έρχεται πιο γρήγορα από ότι το περιμένει και ο ίδιος.
Ειδικότερα: Ολόκληρη η Αθήνα τροφοδοτείτε από τα νερά: 1), 2) του Μόρνου (Μόρνος και Εύηνος μαζί), 3) τα νερά της λίμνης του Μαραθώνα και 4) τα νερά της λίμνης Υλίκης. Όλα τα παραπάνω αναμιγνύονται και οδηγούνται στα διυλιστήρια τού Γαλατσίου. Έπειτα από την μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, το νερό της λίμνης του Μαραθώνα μετά τις πρώτες βροχές θα κριθεί ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΗ.

Συγκεκριμένα:

Από την καύση των πλαστικών που υπάρχουν στις διάφορες ανεξέλεγκτες χωματερές, παράγονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), διοξίνες και άλλες χημικές ουσίες οι οποίες βιοσυσσωρεύονται στον οργανισμό και επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία.

Στην τέφρα που παράγεται από την καύση συσσωρεύονται πολλά βαρέα μέταλλα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η άμεση μεταφορά της τέφρας στα επιφανειακά νερά, ιδιαίτερα στα ποτάμια και τις λίμνες, έχει άμεση επίπτωση στην ποιοτική σύστασή τους. Σε πρώτο στάδιο επιβαρύνονται τα επιφανειακά νερά και σε δεύτερο στάδιο στα υπόγεια νερά.

Λόγω ευτροφισμού παράγεται φυτική βιομάζα η οποία είναι πλούσια σε διάφορα μεταλλικά ιχνοστοιχεία, ορισμένα από τα οποία, είναι τοξικά όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για τους υπόλοιπους ζωικούς οργανισμούς.

Λαϊκίζοντας κανείς συνοψίζει τα παραπάνω στο τρίπτυχο: καρκινογενέσεις, δηλητηριάσεις, θάνατος.

Σε μετρήσεις τέφρας που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα από τον Πάρνωνα της Πελοποννήσου (Πολυτεχνείο Κρήτης), ύστερα από τις πυρκαγιές του 2007, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας και φωσφόρου, καθώς επίσης χαλκού, μολύβδου και αρσενικού. Η επιβάρυνση της λίμνης του Μαραθώνα, ύστερα από την καταστροφή της ευρύτερης περιοχής τροφοδοσίας της, θα είναι σοβαρή. Η αύξηση των συγκεντρώσεων των προαναφερθέντων στοιχείων θα είναι αναπόφευκτη. (Η λίμνη όπως προαναφέρθηκε αποτελεί έναν βασικό τροφοδότη του λεκανοπεδίου Αθηνών σε πόσιμο νερό.)

Και ρωτάω το απλό ερώτημα : ΑΠΟ ΠΟΥ θα καλυφθεί το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΈΛΛΕΙΜΜΑ που δημιουργείτε λόγω της ακαταλληλότητας του νερού της λίμνης του Μαραθώνα ??

Και απαντάω ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΪΟ: «….. Όλες οι μελέτες δείχνουν μείωση των κατακρημνίσεων (δηλ. βροχοπτώσεων κτλ.) στα προσεχή χρόνια. Περίπου οι μισές γεωργικές εκτάσεις του νομού δεν αρδεύονται. Τα παιδιά σου μπορεί να μην έχουν νερό να πιούν στο μέλλον…,. …Η Τριχωνίδα απειλείται να γίνει και αυτή πόσιμο νερό και ΕΣΥ ??
ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ????
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑΣ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Θεσσαλός ίσως, Αθηναίος ίσως, … αλλά σίγουρα όχι Αιτωλοακαρνάνας. Δεν θες το καλό του τόπου σίγουρα…..»

Ένα είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές όλη η Αιτωλοακαρνανία θα μάθει από πρώτο χέρι, από πού θα καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα….!

Τελειώνω λέγοντας :

1)ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ( ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ, κτλ. … ) .

2)ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.

3)Ο ΝΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ."

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Tα greeklish... επηρεάζουν τους μαθητές

Ένα ιδιαίτερα αυξανόμενο ποσοστό μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish ως τρόπο έκφρασης στον γραπτό τους λόγο, κυρίως μέσω του διαδικτύου και των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν μέσω κινητών τηλεφώνων -γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική τους ικανότητα.

Σε έρευνα που διενήργησε το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (κατά τη σχολική χρονιά 2008-09), τόσο σε μαθητές όλων των βαθμίδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Κοζάνης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ) όσο και σε φιλολόγους, διαπιστώνεται ότι η διαδεδομένη χρήση των greeklish, που ξεκινά ακόμη και από το δημοτικό, οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου.

Τα είδη των λαθών των μαθητών αφορούν κυρίως την παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης, και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη, ορθογραφικά λάθη (π.χ. "ο" αντί για "ω"), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. "κς" αντί για "ξ"), καθώς επίσης σύντμηση λέξεων (π.χ. "tespa" αντί "τέλος πάντων", "tpt" αντί για "τίποτα", "dld" αντί για "δηλαδή" κ.ά.).

Οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου σε ποσοστό 64,3%, και ότι παρατηρήθηκαν και μη αναμενόμενα λάθη, όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα, αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη με εντελώς διαφορετική σημασία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish, με αξιοσημείωτη αύξηση χρηστών από το γυμνάσιο στο λύκειο. Οι μαθητές που παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο φτάνουν το 67,8%, στο ΕΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%. Απ' αυτούς, περίπου το 50% τα χρησιμοποιούν από δύο έως και περισσότερα χρόνια, ενώ πάνω από το 63% τα χρησιμοποιεί καθημερινά ή πολλές φορές τη μέρα.

Το 19% των μαθητών της Α’ και το 51,6% της Β’ τάξης του Γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χρήση τους ξεκινά από το δημοτικό.

Οι μαθητές δήλωσαν ακόμη πως, εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (sms 52,8%, e-mail 78,2%, chat-forum 84,7%, smartphone 16,1%, pda 13,7%), χρησιμοποιούν τα greeklish και σε χειρόγραφα (προσωπικές σημειώσεις, σχολικές εργασίες, σημειώματα κ.ά.) σε ποσοστό 15,7%.

Οι λόγοι χρήσης του συγκεκριμένου τρόπου γραφής είναι κατά τους μαθητές η συνήθεια, σε ποσοστό 83,9%, η εξοικονόμηση χρόνου (75,8%), επειδή το θεωρούν χρήσιμο ή βολικό εργαλείο (71,4%), για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%) και... επειδή είναι μόδα (33,9%)!

Στην ίδια έρευνα, το 58,5% των μαθητών θεωρεί ότι η χρήση των greeklish απειλεί την ελληνική γλώσσα, ενώ την ίδια άποψη έχει μόνο το 64,3% των φιλολόγων, ενώ το 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στο γραπτό λόγο.