Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Υποχρεωτική λέει χρήση POS σε 35 επαγγελματικούς κλάδους.
Βγήκε λέει και το αντίστοιχο ΦΕΚ.
Σώπααααα.
Δηλαδή? Μου λέτε πως αν εγώ πάω να αγοράσω στην λαική κάποια ψώνια, δεν θα μπορώ να ψωνίσω γιατί λέει ο πωλητής θα μου πει, "αγαπητέ μου τα χρήματά σου δεν μετράνε γιατί μπορείς να ψωνίσεις μόνο με κάρτα, ή ψηφιακό πορτοφόλι ή ..."
Αλήθεια καλοί μου?
Χμμμ. Δηλώνω κακό παιδί και ανυπάκουο σε σάς.
Και ποιος μου το είπε να μην σας υπακούω?
Μα εσείς οι ίδιοι με το έτσι θέλω και έτσι γουστάρω το 2015 στο περιβόητο Δημοψήφισμα.
Όταν δήλωσα ότι δεν θέλω την Ευρώπη μαζί με άλλους 62% του Ελληνικού πληθυσμού, μου είπατε "Ρε δε μπας να δηλώνεις ότι θέλεις εσύ και οι συμπατριώτες σου, στην Ευρώπη θα κάτσετε θέλετε δεν θέλετε και με το ευρώ θα ζήσετε ...".
Ψέματα είναι? ΟΧΙ βέβαια.
Έκτοτε λοιπόν και εμείς, ακολουθούμε αυτά που λέει η μαμά Ευρώπη, θέλουμε δεν θέλουμε. Και η Ευρώπη καλοί μου κυβερνητικοί ξέρετε τι λέει για την χρήση του Ευρώ?
Ε!!! να σας θυμίσουμε.
ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ Ε.Κ.Τ.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ
-Ο ρόλος των μετρητών
Τα μετρητά είναι το κυρίαρχο μέσο πληρωμής εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι καθημερινές πληρωμές μας γίνονται με τραπεζογραμμάτια ή κέρματα. Τα μετρητά είναι επίσης απαραίτητα για την ενσωμάτωση πολιτών από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.
-Όμως τα μετρητά παρέχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες και οφέλη:
Διασφαλίζουν την ελευθερία και την αυτονομία σας. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα είναι η μόνη μορφή χρήματος που κατέχουν οι άνθρωποι χωρίς να εμπλέκεται τρίτο μέρος. Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ηλεκτρικό ρεύμα για να πληρώσετε με μετρητά, μπορείτε δηλαδή να το κάνετε ακόμη και αν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή αν έχετε χάσει την κάρτα σας.
(σ.σ. ειδικά αυτό προσέξτε το καλά γιατί η άρνηση παραλαβής μετρητών, μπορεί να επιφέρει ...βραχιολάκια)
-Είναι νόμιμο χρήμα. Οι πιστωτές, όπως καταστήματα και εστιατόρια, δεν μπορούν να αρνηθούν τα μετρητά, εκτός εάν έχουν εκ των προτέρων συμφωνήσει με τον πελάτη κάποιο άλλο μέσο πληρωμής. Κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 22ας Μαΐου 2010 (2010/191/ΕΕ)
-Διαφυλάσσουν την ιδιωτική ζωή. Οι συναλλαγές με μετρητά προασπίζουν το θεμελιώδες μας δικαίωμα για προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων και της ταυτότητάς μας σε οικονομικά θέματα.
-Καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων. Τα μετρητά παρέχουν επιλογές πληρωμής και αποταμίευσης για ανθρώπους με περιορισμένη ή καμία πρόσβαση σε ψηφιακό χρήμα, γεγονός που τα καθιστά καίριας σημασίας για την ενσωμάτωση πολιτών από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.
-Σας βοηθούν να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας. Τα μετρητά σάς επιτρέπουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των δαπανών σας, για παράδειγμα αποτρέποντας σας από υπερβολικά έξοδα.
Είναι γρήγορο μέσο πληρωμής. Με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα η πληρωμή διακανονίζεται αμέσως.
-Είναι ασφαλή. Τα μετρητά έχουν αποδειχτεί ασφαλή σε σχέση με το κυβερνοέγκλημα, την απάτη και την παραχάραξη. Και, καθώς πρόκειται για χρήμα κεντρικής τράπεζας, δεν συνεπάγονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους ούτε για τον πληρωτή ούτε για τον δικαιούχο της πληρωμής.
-Είναι μέσο αποθήκευσης αξίας. Τα μετρητά είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μέσο πληρωμής. Επιτρέπουν στους ανθρώπους να κρατούν χρήμα για σκοπούς αποταμίευσης χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων. Είναι χρήσιμα για μικρά δώρα και πληρωμές από πρόσωπο σε πρόσωπο. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να δώσουν μικρά ποσά μετρητών στα παιδιά τους για μικρές αγορές ή κάποιος μπορεί να δώσει σ’ έναν φίλο ή γνωστό του μετρητά για να αγοράσει κάτι για λογαριασμό του. Τα μετρητά βοηθούν επίσης τα παιδιά να αποκτήσουν βασικές γνώσεις οικονομικών.
----------------------
Η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τα μετρητά
Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ επιδιώκουν την επίτευξη πέντε στρατηγικών στόχων, προκειμένου να εγγυηθούν ότι θα εξακολουθείτε ελεύθερα να επιλέγετε τα μετρητά ως τρόπο πληρωμής, τώρα αλλά και στο μέλλον. Η στρατηγική μας διασφαλίζει ότι τα μετρητά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε όλους και να γίνονται αποδεκτά ως ανταγωνιστικό και αξιόπιστο μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας.
-----------------------
Έγγραφο 32010H0191
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 22ας Μαρτίου 2010
σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τις έννομες συνέπειες του καθεστώτος νομίμου χρήματος των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων σε ευρώ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,
(2010/191/ΕΕ)
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1) Το καθεστώς νομίμου χρήματος των τραπεζογραμματίων σε ευρώ θεσπίζεται από το άρθρο 128 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο κεφάλαιο για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ (εφεξής: «τα συμμετέχοντα κράτη μέλη»).
(2) Σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 974/98 του Συμβουλίου, της 3ης Μαΐου 1998, για την εισαγωγή του ευρώ τα κέρματα σε ευρώ είναι τα μόνα που έχουν την ιδιότητα νομίμου χρήματος στα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
(3) ......................................
(4) Η παρούσα σύσταση βασίζεται στα κύρια συμπεράσματα μιας έκθεσης την οποία συνέταξε ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών και των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
(5) Η Επιτροπή θα επανεξετάσει την εφαρμογή της παρούσας σύστασης μετά τριετία από τη διατύπωσή της και θα εκτιμήσει την ανάγκη να ληφθούν κανονιστικά μέτρα,
ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:
1. Κοινός ορισμός του νομίμου χρήματος
Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση πληρωμής, η ιδιότητα των τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ ως νόμιμου χρήματος θα πρέπει να συνεπάγεται τα εξής:
α) Υποχρεωτική αποδοχή:
Επί υποχρεώσεως πληρωμής, ο δανειστής δεν δύναται να αρνηθεί την καταβολή τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ, εκτός εάν τα μέρη έχουν συμφωνήσει άλλα μέσα πληρωμής.
β) Αποδοχή στην ονομαστική αξία:
Η νομισματική αξία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ ισούται προς το ποσό που αναγράφεται επί των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων.
γ) Εξοφλητική ενέργεια:
Ο οφειλέτης χρηματικής ενοχής δύναται να εκπληρώσει την οφειλή του προσφέροντας στον δανειστή τραπεζογραμμάτια ή κέρματα σε ευρώ.
2. Αποδοχή πληρωμών σε τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ στις λιανικές συναλλαγές
Η αποδοχή τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ ως μέσων πληρωμής στις λιανικές συναλλαγές θα πρέπει να αποτελεί κανόνα. Σχετική άρνηση θα πρέπει να είναι δυνατή μόνον όταν δικαιολογείται από λόγους συναφείς με την αρχή της καλής πίστης (παραδείγματος χάρη, ο πωλητής δεν έχει ψιλά να επιστρέψει).
3. Αποδοχή τραπεζογραμματίων μεγάλης ονομαστικής αξίας στις λιανικές συναλλαγές
Τα μεγάλης αξίας τραπεζογραμμάτια θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στις λιανικές συναλλαγές. Σχετική άρνηση θα πρέπει να είναι δυνατή μόνον όταν δικαιολογείται από λόγους συναφείς με την αρχή της καλής πίστης (παραδείγματος χάρη, η ονομαστική αξία του προσφερόμενου τραπεζογραμματίου είναι δυσανάλογη προς το οφειλόμενο πληρωτέο ποσό).
4. Απαγόρευση χρέωσης επιπλέον εξόδων στη χρήση τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε ευρώ.
Οι πληρωμές με τραπεζογραμμάτια και κέρματα σε ευρώ δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με καμία επιπλέον χρέωση.
5. ....................
6. ....................
7. ....................
8. ....................
9. ......................
10. ......................
Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2010.
Για την Επιτροπή
Olli REHN
Μέλος της Επιτροπής
ΥΓ. Αυτά κύριοι/ες κυβερνητικοί δεν τα λέμε εμείς.
Τα λέει το ίδιο το Ευρωσύστημα. Άρα???
Εμείς συνεχίζουμε να πληρώνουμε με μετρητά και ας τολμήσει να αρνηθεί ο οποιοσδήποτε να πληρωθεί με μετρητά και τότε να δούμε πως θα ξεμπλέξει. Έτσι απλά γιατί οι νόμοι σας δεν έχουν καμία αξία μπροστά στους υπερεθνικούς νόμους της Ευρώπης που εσείς οι ίδιοι μας χώσατε και μας επιβάλλατε με το έτσι γουστάρω. ....
Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.