Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Το Tetris μεταβάλλει τη δομή του εγκεφάλου

Το Tetris φαίνεται πως αυξάνει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMC Research Notes.
Η μελέτη έδειξε πως όταν κάποιος παίζει το παιχνίδι παζλ, τότε συντελούνται δύο ευδιάκριτες μεταβολές στον εγκέφαλο: κάποιες περιοχές έδειξαν μεγαλύτερη αποδοτικότητα (οι μπλε περιοχές στο ανωτέρω διάγραμμα) και κάποιες άλλες περιοχές εμφάνισαν να έχουν πιο παχύ φλοιό, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη περισσότερης φαιάς ουσίας (με κόκκινο χρώμα στο διάγραμμα).
Σύμφωνα με τους γιατρούς που εκπόνησαν τη μελέτη, η επικέντρωση σε μία «απαιτητική οπτικοχωρική ενασχόληση», όπως είναι ο ηλεκτρονικό παιχνίδι Tetris, μπορεί να μεταβάλλει τη δομή του εγκεφάλου και όχι απλά να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Ένα από τα οφέλη αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τον Δρ. Ρίτσαρντ Χάιερ, είναι πως «οι μεταβολές αυτές είναι διαρκείας και γενικεύονται σε άλλες δραστηριότητες,» δίνοντας ως παράδειγμα το ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες, όπως είναι κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια, βοηθούν στην καταπολέμηση της πνευματικής κατάπτωσης, που συντελείται με το πέρασμα των χρόνων.
Το δείγμα, που συμμετείχε στη μελέτη, αποτελούνταν από μία ομάδα έφηβων κοριτσιών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε Μαγνητική Τομογραφία, πριν και μετά από μία 3μηνιαία περίοδο εξάσκησης στο Tetris.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λέει γι'αυτό ο "ποιητής" ;